6.27.2008

Selamat Datang..

Selamat datang diucapkan kepada semua pelajar-pelajar baru yang mendaftar di semua IPT seluruh Malaysia. Semoga kejayaan datang dalam kehidupan anda.

6.26.2008

Kepada sahabat handai & keluarga tersayang...

Assalamualaikum..
Terima kasih untuk semua kawan2 yang sudi menyedekahkan bacaan Al-Fatihah & surah Yassin untuk arwah Wan saya... Segala budi baik anda semua hanya akan dapat dibalas oleh Allah SWT. Bagi rakan2 yang bukan beragama Islam yang turut menyampaikan ucapan takziah untuk keluarga saya juga jutaan terima kasih saya ucapkan. Apa yang saya harapkan, hubungan ukhwah sesama kita xkan terputus dan akan menjadi terus erat di dunia mahupun akhirat.

Untuk seluruh ahli keluarga di sebelah keluarga Tokmak & Wan Darus, biarpun tiada lagi tokmak & wan di dunia ini. Ikatan kekeluargaan kita akan tetap berterusan dan berpanjangan selamanya. Kiranya berlaku sebarang salah faham ataupun pertelingkahan antara kita, harap dapat kita selesaikan dengan baik & berhemah.

Berikut dilampirkan sedikit gambar semasa kenduri arwah yang dibuat di rumah pada hari ke 3 (25 Jun 2008)....








6.24.2008

Keliru...

Assalamualaikum..

Hari nie aku sebagai fasilitator utk Induksi Minggu Suai Mesra jadi sedikit keliru dengan segala tindakan aku. Malam semalam aku xsempat nk tido kerana tolong syuhada, lai, ngan lissa dengan kerja2 urusetia untuk menyiapkan data yang diperlukan untuk Pembimbing Suai Mesra(PSM).Pagi ni diadakan sukaneka untuk dimainkan oleh PSM nie dan menjadi salah satu aktiviti dalam tentatif induksi ni.

Tetiba jam 12.30tengahari, aku dapat call dari mak yang menangis bagitau bahawa Wan Darus dah meninggal.Aku tergamam, terkejut dan terkesima bila dengar berita ni. Aku yang tadi dok kaco budak2 PSM, ceria dan sebagainya. Tetiba jadi mcm blur...Sukar nk digambarkan perasaan & keadaan aku.Keliru yang amat sangat. Nak balik umah, confirm abah akan marah punya. Bila pulak kes balik ni melibatkan kos yang agak tinggi.

Aku terduduk + diam selama hampir 30 minit kat padang. PIkiran aku berkecamuk. Nk tido dulu ka, nak balik umah ka, nk pi ofis ka(sbb ptg tue ada meeting dengan HEP) dan bermacam2 lagi aku pikir.

Lepas tue aku amek keputusan nk pi ofis MPP dlu, untuk tgk keadaan persediaan untuk meting dengan HEP. Sementara tue aku msg Prof Amran, Kak Mas dengan En Awang untuk mintak tlg dptkan tiket.Apa yang aku usahakan alhamdulillah berjalan lancar. Prof Amran setuju untuk menyalurkan peruntukan HEP untuk aku pulang ziarah mayat Wan Darus.terharu jugak.Jam dah tunjukkan jam 3petang. Flight paling dekat jam 3.30 petang. Serta-merta Afiq jadi pilihan untuk mintak bantuan. Sampai ja kat airport, flight kul 3.30petang dah jalan. Terpaksa tunggu flight jam 5.30 petang. Sampai tertidur aku kat airport tue. Ngantuk sangat psal smlm xtdo langsung. Bertubi-tubi sms takziah aku dapt. Tenkiu banyak2 kawan2 pasal sudi bg ucapan & sedekahkan kiriman pahala untuk Wan aku.

Aku sampai di KLIA jam 8.30 malam. Aku standby untuk flight ke PEnang jam 9.30 malam. Alhamdulillah dapat. Kalo x, kul 11 malam la flight aku. Fariza ngan Hizam akan amek aku kat airport. Bila tepon ja, abah gitau bahawa Wan dah selamat dkebumikan.Huhu.. terharu lagi bila fikir aku sempat jumpa wan masa aku balik sat ari tue lebih kurang awal bulan Mei.Apakan daya, Allah lebih menyayangi beliau. Semoga rohnya dicucuri limpahan rahmat dari Allah dan mendapat tempat yang terbaik di akhirat. Insyaallah.

6.21.2008

Kisah ribut yang mencabar.

Hari nie kami semua MPP dan ahli MT MSM memulakan tugas fasilitator untuk Pembimbing Suai Mesra (PSM) yang dh mula sampai semalam.. aku yang mewakili pihak MPP datang pada jam 1.30 petang untuk mulakan program ice breaking yang bermula jam 2ptg. MAsa ice breaking tue, aku menjadi fasilitator untuk kumpulan 4. Bersama dengan aku untuk jadi fasi ialah Tengku Nuruddin ngan Suria.

Menjelang petang, belum sempat abes sesi ice breaking aku diperlukan untuk settle berkenaan penempatan barang2 berharga PSM. Time tue angin dah menjadi sangat kuat. Dari laut aku nmpak awan komulunimbus dah mula berarak ke arah kami di ODEC. Time hujan tu aku sampai di HEP. Xdapat nk gambarkan keadaan diorang di ODEC. Bila sampai ja di ODEC(selepas ujan renyai), aku dapati keadaan dah jadi mcm kawasan bencana. Semua kami diminta untuk berpindah semula ke Kolej CD.Jalankan aktiviti Induksi MSM kami di sini.

Apa yang aku sangat kesiankan ialah rakan2 PSM ni. Diorng terpaksa berjalan untuk pulang ke kolej CD yang terletak lebih kurang 4 kilometer dr Kolej. Aku hanya mampu memberikan bantuan sebaiknya.

Moga2 dengan cabaran begini, kami akan diberikan lebih banyak kebaikan di kemudian hari. Insyaallah. Segala kejadian yang Allah jadikan tue ada hikmah di sebaliknya.

6.20.2008

Keindahan "landskap" Islam tercemar???

Assalamualaikum & salam sejahtera.
Hari nie nk bincang sket betapa indahnya Islam. Telah diberikan kepada semua umat Islam penghulu segala hari iaitu hari Jumaat. Di hari Jumaat juga diwajibkan untuk semua muslimin (lelaki beragama Islam) untk bersolat jemaah di masjid. Hikmahnya ialah segala ingatan atas segala perbuatan sepanjang minggu akan diingatkan semula agar kita x tersasar dari mengingati Allah.

Apa yang berlaku kini, khutbah Jumaat diadakan seolah-olah melepaskan batuk di tangga. BUkan niat saya untuk menghina mana-mana khatib yang menyampaikan khutbah di hari Jumaat. Akan tetapi, keberkesanan khutbah ni seolah-olah x seperti yang disyariatkan. Kaedah penyampaian yang digunakan selalunya tidak begitu menarik. Apa yang boleh dilakukan mungkin kita boleh menjalankan kursus untuk memantapkan daya sampai khatib yang membaca khutbah ni.

Diharapkan dengan sedikit cadangan nie mampu memberikan satu "roh" baru dalam sistem penyampaian khutbah Jumaat dan menjadikan umat Islam terus cemerlang, gemilang dan terbilang.


Gambar sekadar hiasan.

Wassalam.

6.19.2008

Keputusan Kemasukan IPTA.

Salam sejahtera,
Kepada semua adik2 yang telah berjaya mendapat surat tawaran ke IPTA, tahniah diucapkan... Jangan lupa untuk mempersiapkan diri untuk menjadi mahasiswa di menara gading. Kepada sesapa yang ditawarkan untuk belajar di UMS.. Kami di sini x sabar untuk menyambut kedatangan anda semua ke Negeri Di Bawah Bayu ini. Banyak perkara menarik yang boleh dipelajari di sini. Pengalaman yang berlimpah ruah pasti akan anda dapat setelah anda mula menjejakkan kaki ke menara gading. Semoga kejayaan anda kecapi setelah masuk ke IPT.


*Kepada adik2 yang dapat UMS, jangan lupa contact saya.

Assalamualaikum..

6.18.2008

Prejudiskah kita?

Assalamualaikum & salam sejahtera.
Alhamdulillah, dengan segala kekuatan yang ada dikurniakan oleh Allah, saya berjaya mengharungi cabaran & dugaan dalam menjalankan kehidupan & menyelesaikan perkara yang dikira penting dalam saya menunaikan tanggungjawab.

Akan tetapi, berlaku banyak kes yang telah berjaya saya nampak dan sedar. Kes-kes penyelewengan, kes penyalahgunaan kuasa dan juga kes gangguan seksual. Kebanyakan kes ini biasanya sukar & amat mencabar untuk kita bincangkan. Apatah lagi untuk selesaikan.

Akan tetapi, saya amat kecewa dengan beberapa pihak yang begitu prejudis dengan apa yang saya lakukan. Mungkin ramai yang tahu tentang kewujudan blog yang sangat kontroversi. Blog yang membongkar kisah2 penyalahgunaan kuasa oleh satu pihak di UMS ni. Saya rasa xperlu untuk saya terangkan. Tapi pihak tersebut tanpa usul periksa dengan bangganya menuduh saya dan cuba untuk bawakan saya ke pihak Polis.Saya cuba untuk mengambil kes ini dengan rasional & bebas. Ingatkan dengan perjumpaan dengan "ketua" di pihak yang menuduh saya nie (saya xmo guna perkataan fitnah, nanti kasar pulak bunyinya), boleh la settle kisah ni.

Baru-baru nie, saya hadiri satu majlis di UMS. Tapi, suara-suara sumbang ni masih kedengaran akan tidak puas hati terhadap saya.Mungkin apa yang boleh saya boleh buat, abaikan saja diorg ni.Biarkan Allah saja yang balas akan apa yang diorang buat.

6.17.2008

Pantun Untuk Prof Datuk Dr Mohd Noh Dalimin

Salam sejahtera semua pembaca,
Sempena perkhidmatan Datuk Noh sebagai Naib Canselor UMS akan tamat pada 17hb jun 2008. Jadi, sempena dengan itu, saya dan saudara Inmran (Setiausaha Kehormat KAL) menukilkan 10 rangkap pantun khas untuk Datuk Noh.

Bunge reflesia kembang bersemi,
Jadikan UMS lebih berseri,
Ini persembahan dari kami,
Untuk Datuk Noh pantun diberi.

Pramugari Air Asia Berbaju Merah,
Terminal 2 Di Tanjung Aru,
18 Mac 2005 Tarikh bersejarah,
Mengorak langkah kehidupan baru.

Jalan berkelah sampai ke Tuaran,
Jalan bersama Datin Mariati,
Ranjau berliku banyak cabaran,
Namun semangat menggunung di hati.

Sampai ke UK menuntut Ilmu,
Dengan niat yang amat murni,
Kami kagum akan peribadimu,
Menjadi inspirasi anakanda di sini.

Sungguh bahagia menjadi suami,
4 putera, 3 puteri,
Mendekati rakyat polisi kami,
Universiti Rakyat nama diberi.

Lesung pipit penyeri muka,
Tatkala tersenyum seungguhlah tampan,
Banyak suka banyak duka,
Tidak dilupa setiap pengorbanan.

MPP & HEP tidak berlaga,
Saling berhubung dekat di hati,
Korban masa korban tenaga,
Hingga Megalab jadi realiti.

Mari Berkayak Hingga Ke Labuan,
Pergi ke Labuan mencari Maggi,
Jangan lupa jaga kesihatan,
Walau bekerja hingga ke pagi.


Bertekad cemerlang sentiasa di hati,
Siswa & siswi sentiasa disapa,
Patah tumbuh hilang berganti,
Jasa Datuk Noh tidak dilupa.

Wahai Datuk Noh NC Cemerlang,
Semoga Datuk sentiasa sihat,
Doakan PMUMS terus gemilang.
Pencetus keunnggulan ummah sejagat.


Hasil Nukilan Oleh:
Hilal Azmi
Mohd Inmran Sahul Hamid


Inilah Kami ketika sedang berkarya..



Semoga dengan kepimpinan baru UMS, di bawah Datuk Kamaruzaman Hj Ampon, UMS akan terus Cemerlang, Gemilang & Terbilang.

6.14.2008

Letih....

Salam buat semua...
HAri nie boleh dikatakan hari yang amat letih buat aku... Bermula dengan jam 8 pagi, meeting mingguan MPP (aku jadi pengerusi mesyuarat sbb MT yg atas dr aku outstation). Lepas tue, ada meeting dengan pihak Bahagian Keselamatan UMS, utk bincangkan isu berkaitan keselamatan siswa dalam kampus UMS(detail ada dalam entry http://bendaharimppums.blogspot.com). Dah tue, g solat Jumaat. Jam 2.30 petang ada meeting dengan Jawatankuasa Pertandingan Debat Alam Sekitar, UMS jadi tuan rumah. So, sebagai pengerusi Persatuan Debat UMS, kena jadi wakil la.. Petang nie free sket. Jam 6.45 petang lepas maghrib, Majlis Perasmian Selangkah Ke Menara Gading di DKP 1. Mau kena urus peserta. So, entry yg akan datang, aku akan update dengan hal2 terkini sepanjang berada di UMS yang permai ni...



Ni la aku bila dah dok kat papan iklan..

Sementara tue, korang bleh la donlod lagu baru dari The Lima - Buronan Cinta
Ni lirik Buronan Cinta.

Banyak sudah yang menegur
Nanti aku kan tersungkur
Dengan gaya ku menggoda
Setiap perempuan di mata

Tapi dunia cukup besar
Untuk simpan rahasia
Sudah terjerat baru terasa bagai
Oh..

(Chorus)
Oh buronan cinta
Terjepit di antara
Dua pacar berbeda
Pada waktu yang sama

Yang kiri belum tutur
Kanan juga begitu
Lebih baik ku lari
Cari pacar yang baru

Aduh.. aku buronan cinta
Aduh.. aduh..

Puas si cari gadis sempurna
Tapi belum ku jumpa
Semua punya kekurangan
Jadi kutambah pilihan

Bagaimana mereka tahu
Semua rahasiaku
Demi kebebasan biarlah bergelar
Oh…

(repeat Chorus)

Aduh.. aku buronan cinta
Aduh.. aduh..
Ku buronan cinta

Sampai kapan ku begini
Ku sendiri pun tak pasti
Mungkin ku begini sampai ke tua

Oh.. oh oh oh oh.. aku..

(repeat Chorus)


Untuk download, klik SINI

6.12.2008

Oh makananku..

Salam sejahtera,
Entry kali nie nak ceta kisah harga barangan terutama makanan yang semakin melambung tinggi. Sebagai mahasiswa yang masih belajar, kehidupan 100% bergantung pada Pinjaman Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN) ataupun kalau dah sempit sangat, terpaksa la memohon dari Mak Bapak Finance (MBF). Jadi, kehidupan akan menjadi lebih mencabar dengan situasi ekonomi sekarang.

Kenaikan harga minyak minggu lepas sangat memberikan kesan kepada semua peniaga di negara kita. Masing-masing sibuk menaikkan harga brangan yang dijual dan ada juga yang sengaja ambil kesempatan untuk mengaut keuntungan yang lebih.

Hari nie saya terbaca satu artikel di Utusan Malaysia yang menunjukkan bagaimana seorang peniaga di Kuala Kedah yang masih mengekalkan harga RM2 untuk pengguna yang datang makan di kedainya...


Apa bezanya di Sabah??? Di kedai mamak pon dah start mahal dah nie... nasi beriyani kalo dulu RM5(dah memang mahal giloss) skang ni mau naik lagi ke RM7... Wargh... mati la........Sabar ja la... sem depan mau kena safe gila nie..

6.10.2008

Berita berkaitan Hutam Simpan Cameron Highland.

Salam sejahtera,
ini berita dari Buletin Utama.




Sebagai Orang Muda, apa yang dirisaukan ialah:
1. Tiada lagi kawasan yang sejuk untuk dilawati & dinikmati.
2. Krisis air yang teruk akan melanda masyarakat di Selangor & Kuala Lumpur.
3. Kemudahan untuk mendapatkan sayur berkualiti tinggi buatan tempatan akan berkurangan kerana berlaku peningkatan suhu.


Cadangan peribadi.
1. Tindakan KERAS kepada penjenayah atau lebih sedap "PEROGOL ALAM SEKITAR".
2. Pemimpin yang bersubahat dalam isu ini perlu dikenakan tindakan yang maksimum kerana apa yang dilakukannya telah memberikan kesan kepada generasi yang akan datang.


Sekian, semoga hidup kita lebih selamat, aman dan makmur.

Lagi Hutan Simpan Cameron Highland Diceroboh..

Salam sejahtera,
Tadi selepas menonton Buletin 1.30 di TV3, Dilaporkan bagaimana berlaku lagi pencerobohan ataupun dengan bahasa yang lebig kasar kes "rogol" terhadap Hutan Simpan di Cameron Highland.

Kes sebegini bukan sahaja membangkitkan kemarahan di pihak Pencinta Alam dan Sumber Asli negara, ini juga memberikan kita pelbagai persoalan tentang pengurusan alam sekitar mahupun sumber asli yang ada di negara kita.

Tidak dinafikan bahawa Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia telah berjaya mendapat status kualiti dari SIRIM...

Ini adalah fakta berkaitan Status Pewartaan Hutan Simpan Kekal di kawasan Cameron Highland / Raub, Pahang

Keluasan Hutan Simpan Kekal pada 31 Dis 2002: 169,293.93 hektar
Dalam Proses Pewartaan: 18,793.02 hektar
Jumlah Keluasan Hutan Simpan Kekal pada 31 Disember 2003: 188,086.95 hektar

Sumber daripada Laman Web Jabatan Perhutanan negeri Pahang http://forestry.pahang.gov.my/web/info_status.htm

Dari sini kita dapat lihat bagaimana berlaku pengurangan dalam Hutan Simpan Kekal. Kita saksikan laporan oleh Karam Singh Walia di Buletin Utama jam 8.00 malam ini..

6.08.2008

Kisah di Lawatan MPP di IPT sekitar Lembah Klang.

Salam sejahtera,
setelah lebih kurang seminggu kami menginap di UPM nie,dah tiba masa untuk balik bertugas di UMS...

Berikut ialah apa yang didapati dari lawatan kali ni.
1. KUASA
Saya menjadi lebih faham akan KUASA yang ada pada mahasiswa dalam menjalankan tugasnya demi menjaga kebajikan mahasiswa di UMS sendiri mahupun dalam membawa idea-idea baru di peringkat nasional. Selain itu, saya juga menjadi lebih faham untuk menggunakan KUASA yang ada sebaiknya dalam memastikan segala tindakan yang dilakukan adalah bertepatan dengan apa yang diperlukan oleh siswa siswi di UMS.

2. KAEDAH
Dari segi KAEDAH, saya menjadi lebih faham akan kaedah2 yang lebih kreatif boleh digunapakai bagi memastikan setiap tindakan yang dibuat ibarat "menarik rambut dalam tepung, rambut x putus dan tepung x bersepah".

3. KESEDARAN
Dengan lawatan kali ni juga, banyak kesedaran timbul bahawa sesungguhnya segala tindakan yang sedang dilakukan di UMS ni sebenarnya belum cukup kuat untuk memberikan impak yang besar dan positif untuk mahasiswa. Dengan lawatan ini juga saya sedar bahawa belajar di UMS nie juga sebenarnya begitu banyak kelebihan dan nikmat yang boleh didapati dan juga tidak ada di Universiti di semenanjung. Bukan sahaja dengan landskap dan pantai yang indah, akan tetapi, kesepaduan antara kaum yang wujud di sini juga menjadi simbol & contoh yg sangat baik dalam usaha memastikan Mahasiswa Peneraju Keunggulan Ummah.


Kesimpulannya, lawatan yang dianjurkan oleh Naib Presiden Akademik & Diplomatik diketuai oleh Saudari Wong Jieh Jing dan 4 orang sekretariatnya menunjukkan kejayaan yang amat besar. dan ini telah menjadikan UMS nie lebih dikenali oleh siswa siswi yang belajar di Semenanjung ini atau lebih spesifiknya di Lembah Klang sendiri. Terima kasih banyak-banyak untuk pihak penganjur, pihak Parlimen Malaysia, MPP UIAM, MPP UKM, MPP UiTM, Management of Monash University, pihak di Istana Kehakiman Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi, dan penghargaan terbesar untuk sahabat MPP dari Univesiti Putra Malaysia yang sudi memberikan kami peluang untuk tinggal di sini dan menggunakan bas UPM untuk menjayakan program yang bersejarah ini. Semoga dengan usaha ini menjadi titik tolak untuk terus meningkatkan mutu kepimpinan mahasiswa di Universiti Malaysia Sabah. Insyaallah..

6.06.2008

Keputusan Semester 2 sesi 2007/2008..

Salam sejahtera.
Khas untuk rakan-rakan UMS, result dah diumumkan oleh pihak BPA, Bahagian Perkhidmatan Akademik melalui laman webnya. Jadi, untuk anda menyemak keputusan, bolehlah melayari laman web BPA dengan klik SINI.

Mengenai result aku, alhamdulillah, peningkatan yang amat sedikit, 0.01.....Apa yang boleh dilakukan, hanya bersyukur ke hadrat Illahi atas kurniaan rezki... Amin...

6.05.2008

Minyak Naik Lagi...

Salam...
Hari ini kita dikejutkan dengan pengumuman Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tentang kenaikan harga minyak dalam pasaran negara kita... kenaikan yang mencecah 40% ni mengejutkan rakyat di negara kita kerana ia berkuatkuasa tepat 12 tengah malam 5 Jun 2008. Kini harga minyak petrol RM2.70 naik sebanyak 78sen manakala diesel pula, naik sebanyak RM1 kepada RM2.58..

Berikut adalah kemungkinan yang bakal melanda negara:
1. kemungkinan kepada kebangkitan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk "meraih simpati" YB untuk lompat parti mungkin menjadi kenyaaan.
2. kepimpinan Pak Lah mungkin akan dikecam dengan lebih teruk oleh pimpinan yang lalu (terutamanya Tun M).
3. Kenaikan harga minyak bakal mengundang spekulasi lain yang memberikan kesan besar kepada peniaga-peniaga kecil, terutama peniaga bumiputera.


Apa yang boleh kita lakukan??
1. Bersyukur dengan segala nikmat dari Allah.
2. Kurangkan pergerakan dengan menggunakan kenderaan bermotor
3. gunakan tenaga secara effektif bagi menjimatkan penggunaan bahan bakar.
4. Banyakkan penyelidikan berkaitan guna tenaga yang boleh diperbaharui.


Kesimpulannya, gunakan segala sumber yang ada sebaiknya bagi kesejahteraan kita dunia dan akhirat..

Rindu & Sayang...

Manusia itu unik..Maka dengan setiap keunikan manusia itu kita perlu sentiasa memafkan apa yang kita rasakan salah bagi tindakan atau sikap ...