11.26.2008

Cabaran...

HAri yang penuh cabaran dalam hidup aku...Hari nie...Aku diminta untuk wat keputusan untuk berada dalam team yang mana? Suah untuk wat pilihan sbnarnya sebab dua-dua team aku kesian...So, pilihan PERLU untuk aku buat. Akhirnya aku terpaksa membuat pilihan untuk berada dalam team yang aku selesa untuk bekerja.

Aku mengharapkan pilihan yang dibuat nie akan bagi peluang untuk bakat muda mempersembahkan bakat depa. So, gud luck untuk team UMS. Smoga cabaran hari ni bagi peluang untuk lebih matang & lebih bersedia untuk pertandingan yang bakal kita hadapi.Insyaallah.

All the best untuk semua!

11.25.2008

Lampi..

“Hang nie memang lampi laa…. Aku dah bagitau ful version punya ceta dah.Tue pon xpaham…”

Nie merupakan salah satu perkataan yang digunakan untuk merujuk kepada seseorang yang lambat untuk memahami sesuatu..



LAMPI = LAMbat PIckup….

Jadi, lepas nie, kalo ada sesapa yang dikenakan dengan perkataan cmnie, maka anda perlu lebih peka dengan cerita-cerita semasa…Haha


Klik http://realvoices.youthsays.com/2008/11/lampi/ Untuk melihat Entry Sebenar.

Akronim & perkataan remaja “moden”.

Bila diminta untuk ceritakan tentang akronim ataupun kod remaja masa kini, maka aku teringat satu cerita..

Baru-baru nie adik aku ada sket masalah di skolah dia….Tetiba dia kuar satu akronim yang aku rasa pelik + lawak… Tapi ni yang slalu digunakan oleh budak2 skolah dia…. Statement yang dia kuarkan bunyinya lebih kurang cmnia…”Tak pa la….Adik ni xpandai sangat….Adik nie dah la K.A….” haha…bila aku dengar akronim K.A nie yang aku pelik…nak marah pon xjadi…Bila tanya dia “K.A tue apa dik????” dia dalam muka yang monyok dan marah-marah kata “K.A tue kurang ajar….. Senior adik kat hostel slalu cakap adik cmtue…” hahaha….punya la pemalas nak cakap perkataan ‘kurang ajar’ sampai la dipendekkan jadi K.A…..hahaha…

Bila nak dikatakan berkaitan perkataan yang selalu disebut member-member plak, biasanya perkataan “poyo” diperkatakan… Aku diperkenalkan dengan perkataan nie masa zaman skola dulu…Xberapa nak paham atau susah nak diperkatakan maksud sebenar perkataan “poyo” nie.. Biasanya “poyo” nie merujuk kepada keadaan seseorang yang perasan hebat.. Boleh juga dikatakan “poyo” bila seseorang tue macam mintak puji sket..haha…Tue pemahaman aku tentang perkataan “poyo” nie..

Lagi satu perkataan yang selalu aku dengar iaitu “cute”… Aku dengan mudahnya memahami perkataan nie dengan mentafsirkan “cute” = comel… Tapi aku selalu pelik bila budak pompuan yang ada di sekeliling aku slalu bagi ‘anugerah’ “cute” nie kat benda yang aku xrasa mcam comel pon. Bebaru nie ada satu akak yang memang baik ngan aku nie gitau la… “Cute” = ugly but adoreable. Hurm… Patut la pon…hahaha… Biar ja la… Dah orang nampak sesuatu benda tue “cute”…Pandangan manusia nie kan xsemuanya sama…So, kita kena lebih memahami manusia…

Akan tetapi, dalam banyak-banyak akronim yang aku dengar, ada satu akronim ja yang aku rasa xboleh nak terima sket..Iaitu P.P.. P.P = Pulau Pinang…. Betapa peliknya ayat “aku nak g P.P. nak melancong…” hurm… Untuk pengetahuan orang yang xtau, Pulau Pinang adalah panggilan negeri yang istimewa di utara semenanjung… Kalo dalam bahasa Inggeris, Pulau Pinang dipanggil Penang. So, xperlu untuk tukar2 atau jadikan dia akronim yang xsedap.. Penang pon dah cukup sedap.ehe..

Ini sahaja yang dapat aku katakan buat setakat nie…



Ikuti Entry Sebenar dalam "Real Voices" Project di YouthSays.com atau klik pada
http://realvoices.youthsays.com/2008/11/akronim-perkataan-remaja-moden/

11.21.2008

Satu Hari Di Petang Aidilfitri...

Cerita ni berlaku pada sambutan Aidilfitri pada tahun 2007 yang lalu.

Setiap tahun, di petang Aidilfitri abah akan mengeluarkan arahan bahawa semua orang WAJIB untuk nyanyi satu lagu raya… Wah best! Jadi, biasa abah akan memulakan nyanyian lagu raya..Diikuti dengan aku dan adik-adikku.. Sambil2 menyanyi tue abah sempat berpesan untuk memastikan waktu petang raya ialah waktu terpenting di mana kami semua akan berkumpul & bermesra sama-sama. Mak pula, biasa la… Sibuk memasak untuk juadah berbuka & juga persiapan Aidilfitri..

Bila dah mula menyanyi, maka riuhlah satu rumah. Bila time aku menyanyi lagu.. “Dalam..Dingin Subuh, hatiku terusik….” Secara serta-merta, satu rumah tergelak dengan nyanyian aku…hahaha… Sebabnya?? Suara yang aku nyanyi tue sama dengan penyanyi dalam record tue. Sebijik sama!! haha..

Maka yang tue la ceritanya di petang raya…haha.. Satu keadaan yang amat membahagiakan…


Ini merupakan entry untuk Real Voices Project Into My World: Part 2.
Klik http://realvoices.youthsays.com/2008/11/satu-hari-di-petang-aidilfitri/ untuk melihat entry sebenar.

Senarai Usul Debat Piala Di Raja 2008..

SENARAI USUL UNTUK DEBAT DIRAJA 2008

POLITIK
1) Pembangkang Di Malaysia Tidak Bijak
2) Kemenangan Obama Memberi Kita Satu Petunjuk
3) Rumah Putih Cuma Bertukar Warna
4) Kita Tidak Bersatu Dalam Isu Kepentingan Negara
5) Pengunduran Musharaf: Sinar Buat Pakistan
6) Demokrasi Malaysia: Retak Menanti Belah
7) Krisis Kehakiman Diada-adakan
8) Dunia Perlukan Kawalan Keselamatan Perairan Antarabangsa
9) Barisan Nasional Perlu Menjadi Satu Parti
10) Politik Berteraskan Kaum Masih Relevan
11) Politik Malaysia Mengancam Perpaduan
12) Debat Politik : Pemimpin Kita Belum Bersedia
13) Dunia Sudah Tidak Perlukan Kuasa Veto
14) Sidang Damai Annapolis Adalah Penamatnya
15) Politik Malaysia Sudah Stabil
16) Mahasiswa Malaysia Matang Berpolitik
17) Mengiktiraf Kemerdekaan Kosovo Adalah Tepat

EKONOMI
1) Kawalan Harga Barang Hanya Ilusi
2) Sistem Perbankan Islam Jawapan Kepada Krisis Kewangan Dunia
3) Kenaikan Gaji Jawapan Kepada Inflasi
4) Halangan Perdagangan Antarabangsa Wajar Dihapuskan
5) ASEAN Perlukan Matawang Sendiri
6) Pengurangan Subsidi Minyak Adalah Tidak Wajar
7) Pasaran Terbuka Berat Sebelah
8) Air Asia Punca MAS Lemas
9) Sistem Bretton Woods Perlu Diganti
10) Mahasiswa Kita Boros

SOSIAL
1) Masalah Perkauman: Salah Media
2) Demi Perpaduan: Kebebasan Media Perlu Dikawal
3) Perpaduan Kita Terus Kukuh
4) Bloggers: Duri Dalam Daging
5) Bahasa Melayu Penyatu Bangsa Malaysia
6) Setelah 51 Tahun, Bahasa Melayu Semakin Dilupakan
7) Pindaan AUKU: Mahasiswa Sudah Bersedia
8) AUKU: Menyebab Mahasiswa Lesu
9) Krisis Makanan Global: Kita Sudah Bersedia
10) Pendidikan Kita Bertaraf Dunia
11) Sukan Adalah Medium Perpaduan
12) Generasi Muda Kita Patriotik
13) Semangat Kesukarelaan Kian Pudar
14) Industri Hiburan Tidak Tentu Arah
15) Kerjasama Antarabangsa Mampu Menyelesaikan Masalah Alam Sekitar Dunia
16) Perubahan Iklim Dunia Tanggungjawab Negara Dunia Ketiga
17) Pemimpin Politik Tidak Wajar Menerajui Persatuan Sukan

HUMOR / PERIBAHASA
1) Hijau Perlu Kekal Hijau
2) Semut Sudah Setanding Gajah
3) Harapkan Pagar, Pagar Makan Padi
4) Kerana Marahkan Nyamuk, Kelambu Dibakar
5) Berambut Lebih Baik Daripada Botak
6) Pisang Sudah Berbuah Dua Kali

Diambil Di http://syatir.wordpress.com. Tq En Syatir..



Boleh tahan tahap usul nie...Nak kena usaha pulun sehabis pulun...Doakan kejayaan untuk UMS...

11.20.2008

KL vs KK...

Entry untuk Chapter 2: Here's What I Think untuk "Real Voices" Project.

Klik pada link untuk membaca entry ini..http://realvoices.youthsays.com/2008/11/kl-vs-kk/

Remote = Kuasa..

Ini asignment untuk Bab ke 3 Youthsays "Real Voices" Project.

Chapter 3: Into My World Part 1

Kamu terjaga dari tidur, terdapat ‘remote control kehidupan’ di sebelah kamu. Setiap butang akan membawa kamu ke masa kecil, zaman dewasa atau semasa zaman persekolahan. Butang mana yang akan kamu pilih? Kenapa? Oh, juga ada butang ‘fast forward ke depan’, ‘record’, ‘rewind ke belakang’. Tentu ada masanya kamu ingin sangat menekan butang-butang ini. Ceritakan pada kami bila kamu teringin menekan butang itu, apa perasaan kamu ketika itu, mengapa kamu mahu menekan butang itu? Apa perasaan kamu tentang setiap tahap kehidupan kamu.


Aku letakkan entry bertajuk "Remote = Kuasa..."

Klik pada link ini http://realvoices.youthsays.com/2008/11/remote-kuasa/


Komen dari anda amat saya hargai..

11.19.2008

Dulu, Kini & Selamanya...

Dulu…
Kanak-kanak berjalan ke sekolah…
Ibubapa susah belaka..
20sen saja duit belanja untuk ke sekolah..
Anak-anak amat menghormati orang tua..
Hormat cikgu..
Hormat orang tua..
Biarpun cikgu garang,ganas & kuat pukul..
Pelajar tetap hormat cikgu..

Kini..
Anak-anak dihantar dengan kereta ke sekolah..
Ibubapa lebih kaya dari dulu..
RM3 duit belanja ke sekolah..
Anak-anak lebih biadap terhadap orang tua..
Cikgu diherdik..
Orang tua dihina…
Cikgu yang garang dicalarkan kereta…

Selamanya..
Kita tetap manusia..
Yang sentiasa memerlukan ibubapa..
Tunjuk Ajar dari cikgu…
Perlukan perkongsian pengalaman dari orang tua..
Yang muda akan menjadi tua..
Yang tua akan menjadi lebih tua..
Pengalaman yang mendewasakan kita..
Kerana kita manusia..


Entry ke 3 untuk Real Voices Project
Klik link untuk tengok post sebenar
http://realvoices.youthsays.com/2008/11/dulu-kini-selamanya/

11.16.2008

Hey!!! Itu Aku..

Ini plak entry aku yang ke 2 untuk Chapter 1 dalam "Real Voices" Project.

Klik http://realvoices.youthsays.com/2008/11/hey-itu-aku/ untuk membaca entry ni...

Kalo ada apa2 komen, teruskan komen..

11.15.2008

The Environment of Me

Klik pada link bawah nie untuk melihat post yang aku dah buat..


http://realvoices.youthsays.com/2008/11/the-environment-of-me/

Youthsays "Real Voice" Project

Asalamualaikum & salam sejahtera.

Semalam aku telah mendapat satu panggilan dari KL. Dari Mellissa yang mengatakan aku telah dipilih antara 50 orang untuk terlibat dalam "Real Voice" Project. Apa yang best tentang project nie sbb bayaran yang kita dapat. Tapi, masalah yang penting untuk aku selesaikan ialah "I need to improve my English". Sebabnya????

Aku dipilih untuk menulis dalam bahasa Inggeris.

Aduiiihhh. Aku kena kerja keras untuk projek ni....

Diharapkan kawan2 semua dapat tolong bagi aku semangat untuk menjayakan projek nie..Huhu...

Lawati ..http://realvoices.youthsays.com untuk tengok posting yang aku dah post untuk projek nie...

Bye

11.14.2008

Kembalilah.


Duhai sahabat,
Janganlah engkau terus berduka,
Kerana inilah dugaan hidup,
Dugaan yang memberi kita pengalaman,
Dugaan yang memberi kita kematangan,

Andai hidup ini kita hancurkan,
Maka hancurlah jua hati ibubapa,
Yang sentiasa mendoakan,
Yang sentiasa mengharap,
Dan yang sentiasa memberi semangat

Kembalilah dikau,
Kembalilah kepada asalmu,
Kembalilah kepada senyumanmu yang mesra,
Senyuman yang memberi kebahagiaan orang sekelilingmu,

Andai inilah kehancuran yang dikau inginkan,
Janganlah begitu,
Kerana Allah sentiasa menyayangi kita,
Biarpun sang dia tidak mengasihimu,
Kembalilah duhai sahabat.

11.09.2008

Kepercayaan Terhakis????

Hari ni aku nak bercerita isu kepercayaan. Bukan pasal kepercayaan agama...Tapi kepercayaan terhadap individu yang ada autoriti untuk dipercayai.

Dalam dunia skarang, salah satu kerjaya yang paling dipercayai manusia ialah Doktor Perubatan. Ini kerana apa saja nasihat dari doktor ni biasanya akan diikuti oleh pelanggan klinik @ hospital. Aku juga bukan nak bercerita kisah doktor perubatan. Sebabnya??? Aku benci dengan pelajar perubatan....Biarlah kisah kebencian dengan budak medic terutamanya di UMS ni.

Biarpun mcm tue, aku nak ceta kisah Kaunselor. Juga merupakan satu kerjaya yang patut dipercayai oleh semua orang. Kaunselor memainkan peranan sebagai pakar psikologi manusia yang biasa memberi khidmat nasihat & terapi kepada manusia yang menghadapi masalah jiwa.

Dalam konteks pelajar, kita biasanya jumpa dengan kaunselor bila ada masalah yang mungkin kita tak boleh nak atasi di peringkat pelajar tetapi xmo bgtau parens kita.Jadi, tugas kaunselor kalo dalam institusi pendidikan ni sebenarnya sangat penting.

Masalahnya sekarang, kenapa student xmo jmpa dengan kaunselor?
1. Mungkin student xreti nak ceritakan masalah kepada kaunselr.
2. Mungkin kaunselor ni biasa akan bagi nasihat yang sama saja kat student ni.
3. Mungkin KEPERCAYAAN terhadap kaunselor kurang.

Masalah utama yang berlaku di sekitar saya ialah masalah yang ke 3. Masalah KEPERCAYAAN. Tak dinafikan, kaunselor tersebut juga merupakan manusia. Mungkin xboleh nak selesaikan masalah individu, sorang2 dia saja. Tapi jangan la sampai diceritakan masalah tu kat orang lain...Kan?

Setahu aku, kaunselor ni memegang satu akta yang dia xboleh ceritakan apa2 permasalah atau kes yang sedang di'handle' pada sesiapa kecuali pada pegawai yang lebih tinggi dari dia. Demi memastikan kes tue dapat diselesaikan dengan baik.

Jadi di sini, kalo setiap kali berlaku kes di sekitar saya, pasti akan diketahui seluruh jabatan terbabit tentang isu tu...Jadi, mcm mana rakan2 saya akan lebih senang untuk mendekati kaunselor???

Fikir, lihat & pandang selalu....

Sekian.

11.07.2008

Adakah Chupa Chups Bersalah?

Hari kamis ari tue, exam yang agak ok untuk dijawab...
Tapi masalah masa exam tu, aku dahaga air..Tekak kering..
Nasib la aku bawak Chupa Chups utk dimakan...
Tapi, masalah timbul....
Dr Harry xkasi aku makan..
Chupa Chups dirampas & dibuang...
Adoi sedihnya...
Bazir ja chupa chups aku...
Sapa salah?
Aku? Chupa Chups? Ataupun Pengawas Exam?

11.04.2008

Kasih Sayang.

Bila berkata tentang kasih sayang, banyak remaja yang tersilap anggap. Anggapan biasa, berkasih sayang dengan awek, GF, BF dll. Namun, pernah ka kita terfikir tentang kasih sayang yang kita nikmati dan rasai dari keluarga kita?

Situasi sekarang banyak memberikan satu inspirasi & idea kepada saya bahawa masalah utama berlakunya masalah sosial dan kewujudan orang muda yang "tak tau malu" di sekitar kita datang dari masalah kurangnya kasih sayang.

Pada hemat saya, bila seseorang itu kurang mendapat kasih sayang, xkisah dari keluarga mahupun rakan-rakan sekeliling, maka dia ni memerlukan perhatian. Justeru itu, bila tiada kasih sayang, maka tiada perhatian. Bila tiada perhatian, maka mula la individu ni buat perkara untuk mendapatkan perhatian.

Teringat saya ketika melihat audition untuk Akademi Fantasia. INi sebagai contoh kes ja.Kita dapat tengok betapa ramainya orang "memalukan diri" sendiri di depan kamera. Maksud saya individu yang mungkin xsedar diri dengan kemampuan yang dia ada.Bukan bermaksud saya ban AF. Saya merupakan peminat AF. Dari sini kita dapat tengok betapa masyarakat kita sekarang ni telah mengalami masalah kurang kasih sayang & perhatian dari orang sekeliling.

Kalau dulu2, orang hidup berjiran saling ambil berat antara satu sama lain. Secara tak langsung kasih sayang antara jiran wujud.Perhatian diberi bukan sahaja kepada anak sendiri, malah juga diberi kepada anak jiran sebelah menyebelah. Tapi sekarang, apa sudah jadi? Nama jiran sebelah rumah kita pun langsung kita xtau.Di mana kasih sayang dalam masyarakat kita?

Fikir-fikirlah...

Salam sayang dari saya..

11.03.2008

Phobia...(Entry For Ammyy)

This entry actually just for Ammy...(Kalo Salah grammar, cikgu2 TESL tolong ajarkan ya..Hahaha..)

She is da one who remind me about what hve I said last year. It is about the GF that i will find right afta i've become ordinary student. Actually I have been looking for sumone to become my gf in UMS. But then after sometime, i found that I have phobia to have GF.

First, maybe coz i have been "cheated" by other 2 gf that i have meet last few years..How do i've been "cheated"??I did'nt want to story here. It is quite a boring story.By the way, during that time i was realy unmature.

Now, I think that it is important to have "someone" to stay & here my voice. The phobia of beeing a BF of any gurl nowadays in a very high level. I don't think that I can be good person for any gurl in this world.

By the way, I need more chocolate to treat myself of feelin in love. Coz chocolate is one of the best medicine to treat sumone who r looking for love feeling.That is why I look weird for this few weeks.I hope I can manage myself to think about this wisely.

Thats All...Tq..


___________________________________________________________________



Ha, lega dapat cakap Melayu balik...Kepada sesapa yang baca entry ni, ada salah grammar @ apa2 xpaham, just leave ur comment ok! Terima Kasih atas kerjasama anda..wahahaha..

Ini xbermakna aku akan cari GF dalam masa terdekat...Cuma tengah xpaham dengan situasi dalam dri skang nie...huhu...Jangan tersalah paham udah la..ehe..

11.02.2008

Hiburan melalaikan?

Hiburan merupakan satu dunia yang amat indah. Ini bagi pendapat karyawan hiburan mahupun para pencinta seni hiburan di dunia ini.

Hiburan merupakan sesuatu yang melalaikan malah menjijikkan. Ini pula pendapat bagi orang alim (yang saya selalu jumpa).

Hiburan ni perlu kawalan. Berhiburlah selagi kita tidak lupa & lalai kepada Allah. Ini pula pendapat dari seorang rakan masjid yang saya kenal.

Jadi, dari ketiga-tiga statement di atas nie sentiasa mengelirukan semua orang...Saya mempunyai prinsip yang tersendiri dalam berhibur. Pertama yang perlu dipegang ialah kewajipan ialah kewajipan.. Solat yang diwajibkan kepada kita kena buat walau apa pun yang terjadi. Hatta orang yang sakit nak mati sekalipun diwajibkan solat siap dibagi rukhsah solat lagi.

Kedua, pada pendapat saya, genre muzik xmemainkan peranan sangat kerana bila hati dah kuat dalam mengingati Tuhan, maka kita akan tetap mengingatinya.

Ketiga, berada dalam keadaan sedar pada masa berhibur yakni tidak mabuk. Ya la, kalo solat pon xboleh solat dalam keadaan mabuk. Ni kan pula berhibur, kalo sambil mabuk, cmna la nak feel?


Ini prinsip yang saya rasa perlu untuk kita pegang dalam berhibur. Jadi, bila orang kata hiburan itu melalaikan, adakah ianya benar?? Tepuk dada, tanya iman.

11.01.2008

Sejarah mengajar kita?

Bila bercakap isu sejarah, perkara pertama yang telintas di fikiran saya ialah mahasiswa Universiti Malaya (UM). Pantang saya berjumpa dengan mana-mana perwakilan mahasiswa dari sana, mereka ini asyik sahaja menceritakan kisah kehebatan MANTAN2 mahasiswa mereka suatu zaman dahulu. Pantang saja kita cerita berkenaan gerakan mahasiswa, mahasiswa UM terus meledak dengan mengatakan semua gerakan ini BERMULA di UM.

Saya tidak menafikan itu semua...Namun, apa yang perlu kita fikirkan ialah SEKARANG. Sejarah lampau tu hanya sebagai petunjuk ataupun indikator untuk kita jadikan sebagai penanda aras dalam mengejar kemajuan untuk kehidupan di masa depan. Saya keluarkan isu ini bila kita dah mula sedar berkenaan KUALITI MAHASISWA yang semakin membimbangkan. Media asyik sahaja menggambarkan kisah kegilaan pelajar IPTA yang menjadi GRO, yang tidak berjaya mendapat tempat dalam pekerjaan dan bermacam-macam lagi tuduhan kononnya mahasiswa sekarang ni telah rosak malah tidak teragak-agak menuduh mahasiswa sebagai "trend setter" untuk masalah sosial yang berlaku di Malaysia.

Pada hemat saya, mahasiswa kini berada pada tahap kematangan yang lebih tinggi..Malah lebih luar biasa dari zaman dahulu. Buktinya, kenapa kebanyakan gerakan mahasiswa kini lebih disenyapkan untuk laporan media? Lagi, kita boleh lihat, bila saja ada perjumpaan mahasiswa dengan pihak kerajaan melalui pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT), ada saja jawapan yang "menyedapkan" perwakilan mahasiswa ni namun, tiada tindakan susulan yang diambil.

Contoh paling mujarab untuk anda lebih faham, isu diskaun tiket penerbangan untuk semua mahasiswa malah untuk pelajar di seluruh Malaysia. Isu ini telah dinaikkan di peringkat Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) salah satu mesyuarat yang memberikan peluang untuk mahasiswa menyuarakan suara mereka kepada pihak tertinggi kerajaan iaitu melalui Timbalan Perdana Menteri sejak lebih dari 7 tahun yang lalu. Sekiranya betul kerajaan kita serius mendengar suara mahasiswa, kenapa baru-baru ini, apabila perwakilan dari Universiti Malaysia Sabah, dalam pertemuan dengan Pegawai Tinggi Air Asia bertanya berkenaan isu ini, katanya tiada langsung pertemuan dengan mana-mana pihak kementerian untuk bincang isu ini??

Cuba anda bayangkan, 7 tahun, satu isu yang mampu diselesaikan dengan mudah, malah tidak menelan jutaan ringgit pun amat susah untuk diselesaikan.Masalah suara mahasiswa yang tidak cukup kuat ka? Ataupun ini adalah masalah minit mesyuarat MPPK yang tidak lengkap? Ataupun pihak kerajaan kita tidak cukup peka dengan hal ini?

Inilah yang dikatakan, sejarah lampau memberikan kita penanda aras. Kalau dulu mahasiswa (zaman Anwar Ibrahim jadi MPP), guna kaedah demonstrasi, xkan la relevan lagi skang ni mahasiswa nak guna kaedah yang sama? Mahasiswa sekrang juga lebih pandai & kreatif dalam arena politik. Tapi yang berkuasa bukan mahasiswa, pemimpin yang ada sekarang.Bolehkah kita kata bahawa sejarah mengajar kita???? Tepuk dada, tanya iman...

Sekian...

Rindu & Sayang...

Manusia itu unik..Maka dengan setiap keunikan manusia itu kita perlu sentiasa memafkan apa yang kita rasakan salah bagi tindakan atau sikap ...